Margaretatårta


Idag är det mammas födelsedag och det firades med en Margaretatårta! Första gången som den smakades av både mamma och mig men den kommer nog göras fler ggr! Lite trixig att göra eftersom den ska gräddas två ggr, men klart värt det! Finns fler varianter, som Hemmets Journal som har en hallonfyllning, men jag tycker att varianten att bara ha vaniljkrämen räcker gott och väl när man har mkt bär ovanpå!


(Strukna ingredienser och steg har ersatts med kursiva ingredienser och steg!)

Botten:
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl kaffegrädde 2 dl grädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk äkta vaniljsocker
Garnering:
300 g mandelmassa
1-2 äggvitor
1 dl mandelspån
ca 1 liter jordgubbar Ca 250 g blåbär och 2 dl vispad grädde

Ugn: 175°

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, och sikta ner i smeten.
2. Häll i en smord och bröad form, 24 cm i diameter, och grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.
3. Blanda kaffegrädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
4. Låt svalna och rör i vaniljsocker. Dela bottnen i två delar. Bred vaniljkräm mellan delarna.
5. Riv mandelmassan och blanda den med äggvita till spritsbar konsistens. Bred ca 2/3 av madelmassan i ett tunt lagen runt om och ovanpå.
6. Spritsa resterande i en ring längs kanten ovanpå och tryck fast mandelspån på kanten. Grädda i 200°, ca 7 minuter, tills den fått fin färg.
7. Skiva jordgubbarna och täck tårtan med dem. Mandelmassan blev för lös för mig så den spritsade kanten försvann mystiskt i ugnen, så jag fick improvisera lite genom att lägga vispad grädde ovanpå tårtan för att få blåbären att ligga kvar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Du heter?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0